Besmette huisdieren met hondsdolheid komt in Nederland niet voor. Honden met hondsdolheid komt al tientallen jaren niet meer voor. Wel is het oppassen geblazen met honden die u uit het buitenland haalt. In 2012 is een besmette hond uit Marokko Nederland in gekomen. Gelukkig werd het rabiësvirus op tijd geconstateerd. Uit voorzorg zijn tientallen mensen gevaccineerd en is niemand besmet geraakt. De hond is afgemaakt. U mag ervan uitgaan dat hondsdolheid bij honden in Nederland niet voorkomt. Hondsdolheid kan ook bij katten voorkomen. Over het algemeen kunnen alle zoogdieren besmet raken na een beet. Katten houden ervan om buiten rond te zwerven. De kans op hondsdolheid bij katten is daarom groter dan bij honden. Een vleermuis die op de grond ligt kan een leuk speeltje voor de kat lijken. Een beet van een met rabiës besmette vleermuis kan uw kat echter wel besmetten. Dit komt haast niet voor, maar de kans is aanwezig.


Hondenbelasting

Een leuk weetje is de hondenbelasting. Alhoewel de hondenbelasting voor veel hondeneigenaren een doorn in het oog is, is de hondenbelasting oorspronkelijk bedoeld, al sinds de middeleeuwen, om een eventuele verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Echter komt hondsdolheid al tientallen jaren niet meer voor in Nederland. Uitzonderingen met geïmporteerde honden daargelaten.

rabiësvirus
Houdt de symptomen van hondsdolheid goed in de gaten bij uw huisdieren.

Vaccinatie bij huisdieren

Houdt uw honden en katten goed in de gaten. Als de besmetting met het rabiësvirus op tijd ontdekt wordt kunnen honden of katten, net als mensen, gevaccineerd worden. Is de herseninfectie echter al opgetreden dan zal dit in bijna alle gevallen leiden tot de dood van het dier. Hoe kunt u de symptomen van hondsdolheid herkennen bij uw huisdier? Controleer ze regelmatig op eventuele bijtwonden. Net als hondsdolheid bij mensen worden met hondsdolheid besmette dieren ook prikkelbaar, lusteloos en hebben ze minder zin in eten. Met een tijdige hondsdolheid vaccinatie kunt u uw huisdier redden. Veel huisdieren die op doorreis zijn, bijvoorbeeld als u gaat verhuizen naar een ander land of een dier importeerd, worden verplicht ingeënt in sommige landen. Dit om de kans om het rabiësvirus in het land binnen te halen zoveel mogelijk te voorkomen.