In Nederland heeft de laatste besmetting met hondsdolheid bij mensen plaatsgevonden in 1962. Wel zijn er uitbraken bekend onder dieren die gelukkig onder controle kon worden gehouden voordat er een besmetting heeft kunnen plaatsvinden. Wel zijn er 2 gevallen bekend van Nederlanders op vakantie in Afrika. Beiden werden gebeten door een hond. Eenmaal terug in Nederland bleek de infectie helaas al uitgebroken voordat er gevaccineerd werd. Beide mensen zijn overleden. Hondsdolheid in Nederland kunt u eigenlijk niet oplopen. Alhoewel sommige vossen of vleermuizen besmet kunnen zijn met het rabiësvirus vallen ze nooit mensen aan. Let wel op. Probeer nooit een vleermuis zonder handschoenen op te pakken. Honden die uit Afrika of Azië worden gehaald kunnen wel besmet zijn met hondsdolheid. Begin 2012 bleek een hond die uit Marokka was gehaald besmet met het rabiës virus. Gelukkig zijn er geen mensen besmet geraakt. De hond is afgemaakt. Over het algemeen komt hondsdolheid bij huisdieren in ons land niet voor.


Inenting hondsdolheid

De enige manier waarop hondsdolheid bij mensen kan uitbreken is op vakantie in een ander land. Er zijn echter mogelijkheden om in Nederland een hondsdolheid inenting te krijgen. Hierdoor bent u beschermd tegen het rabiës virus. Vaak wordt dit echter pas aangeraden bij een langdurig verblijf in het buitenland. Een hondsdolheid inenting is vaak ook niet nodig. U kunt een hoop leed besparen door in het buitenland geen vreemde dieren te benaderen. Een hond kan heel lief lijken, maar als hij bijt en besmet blijkt te zijn bent u verder van huis.

vaccinatie hondsdolheid
Een vaccinatie hondsdolheid is niet in elk land even goed geregeld.

Voorzorgsmaatregelen hondsdolheid

De mogelijkheid om antistoffen te krijgen tegen het rabiësvirus is lang niet in alle landen goed geregeld. Vaak is er geen vaccin beschikbaar. Mocht er wel een hondsdolheid vaccinatie aanwezig zijn dan kan de kwaliteit hiervan per land sterk verschillen. Het is daarom belangrijk om het dier waardoor u gebeten bent gevangen te nemen en deze te laten onderzoeken op hondsdolheid. Vermijdt in ieder geval andere honden op vakantie. In de meeste gevallen is een beet de oorzaak, maar besmet speeksel kan ook overgedragen worden door een enthousiaste lik.