Alhoewel een hondsdolheid inenting in veel gevallen niet nodig hoeft te zijn kunt u er voor kiezen om er wel één te nemen als u langer dan 3 maanden in een risicovol gebied verblijft. Het hangt echter van uw activiteiten af of het zinvol is om een inenting te nemen. Verblijft u in een modern resort dan kunt u zich afvragen of het de moeite waard is. Gaat u echter backpacken of op fietsvakantie dan is de kans dat u met honden of andere dieren in aanraking komt veel groter. Met name landen in Zuid-Amerika en in Azië komt het door het rabiës virus veroorzaakte hondsdolheid regelmatig voor. Een hondsdolheid inenting kan helpen voor de juiste bescherming.


Inenting hondsdolheid voor de juiste bescherming

Voor een hondsdolheid inenting voor uw verre reis krijgt u op 3 momenten een injectie. Tussen de 1e en de 2e injectie zit ongeveer een week en tussen de 2e en 3e injectie ongeveer 2 weken. Sommige mensen ondervinden een lichte allergische reactie. De eventuele allergische reactie kan tot zelfs enkele weken na de laatste injectie gaan opspelen. Het wordt daarom altijd aangeraden om minstens 2 tot 3 maanden voordat de reis gaat plaatsvinden een inenting voor hondsdolheid te nemen. Een eventuele allergische reactie kan dan nog gewoon in Nederland behandeld worden. Na deze serie van 3 injecties bent u voor 2 jaar beschermd tegen het rabiësvirus. Dat wil echter niet zeggen dat u na een beet van een besmet dier geen behandeling meer nodig heeft.

Voorkomen is beter dan genezen met hondsdolheid

Zoals bij zoveel dingen geldt dat ook bij deze ziekte. Voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Blijf bij honden en andere dieren die een mogelijke besmetting kunnen zijn uit de buurt. Haal geen dieren aan, ga ze niet aaien en zorg ervoor dat ze niet springen, krabben of likken. De beste bescherming tegen hondsdolheid, waar geen hondsdolheid inenting tegenop kan, is het uit de weg gaan van mogelijk besmette dieren.